Xanthanová guma
Xanthanová guma je polysacharid (dlouhý řetězec sacharidových jednotek), který má velké uplatnění zejména v potravinářském průmyslu. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a náhradní pojivo do bezlepkových potravin.
Xanthanová guma byla objevena v 60.letech minulého století a v roce 1968 byla schválena pro potravinové využití pod názvem E415. Xanthanová guma je přirozený produkt bakterií Xanthomonas campestris, podle kterých má i odvozené jméno. Bakterie fermentací glukózy a sacharózy vyprodukují polysacharid s pěti jednotkami, který se následně pomocí alkoholů vyčistí, vysuší a rozemele.
Pro použití v potravinách stačí jen velmi malá koncentrace, kolem 0,5 – 1 %. Pomáhá zahustit dresinky, omáčky, jogurty, zmrzliny apod., a její velkou výhodou je, že nijak nemění chuť potravin. Při pečení bez mouky poskytne xanthanová guma těstu potřebnou lepivost, která by byla normálně zajištěna lepkem. Navíc vylepšuje texturu a pevnost těsta.
Mimo potravinářství se xanthanová guma používá i v kosmetickém a ropném průmyslu.