Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Ingredience:
Masové kuličky:
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
1 cibule
1 vejce
sůl, pepř
Rychlá rajčatová omáčka s bazalkou:
200 g rajčatové passaty
40 g cibule
1 stroužek česneku
čerstvá nebo sušená bazalka
sůl, pepř
olivový olej
parmezán
Postup:
Ve velké míse smícháme oba druhy masa s najemno nakrájenou cibulí a vajíčkem. Dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
Lžící a vlhkýma rukama vytvarujeme menší kuličky, které poklademe na pečící papír postříkaný olejem a pečeme na 180°C asi 30-35 minut dokud nejsou zlatavé.
V průběhu pečení můžeme kuličky otočit, aby byly opečené hezky ze všech stran. Kuličky můžeme dělat i na oleji na pánvi, kde je ze všech stran do zlatova opečeme.
Na omáčku nakrájíme nadrobno cinuli, česnek rozdrtíme a nakrájíme na drobné kousky. Dáme na pánev s rozehřátým olivovým olejem a opečeme dosklovata.
K cibuli přilejeme passatu, osolíme, opepříme a necháme na mírném ohni probublávat alespoň dvacet minut. Přidáme nasekanou nebo sušenou bazalku, dochutíme.
Omáčku přelijeme přes masové kuličky a posypeme parmezánem. Můžeme podávat například s cuketovými špagetami.
Nutriční hodnoty (100 g):
Masové kuličky:
Energetická hodnota: 220 kcal
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 1 g
Tuky: 19 g
Rajčatová omáčka:
Energetická hodnota: 120 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 7 g
Tuky: 9 g