Zeleninový salát s masovými kuličkami
Ingredience:
Masové kuličky:
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
1 cibule
1 vejce
sůl, pepř
Salát:
50 g salátového mixu (polníček, ledový salát)
60 g cherry rajčátek
sůl, pepř
olivový olej (cca 10 ml)
citronová šťáva
Postup:
Ve velké míse smícháme oba druhy masa s najemno nakrájenou cibulí a vajíčkem. Dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
Lžící a vlhkýma rukama vytvarujeme menší kuličky, které poklademe na pečící papír postříkaný olejem a pečeme na 180°C asi 30-35 minut dokud nejsou zlatavé.
V průběhu pečení můžeme kuličky otočit, aby byly opečené hezky ze všech stran. Kuličky můžeme dělat i na oleji na pánvi, kde je ze všech stran do zlatova opečeme.
Při přípravě salátu, smícháme dohromady zeleninu, polijeme štědře olivovým olejem a dochutíme solí, pepřem a citronovou štávou.
Fantazii se zde meze nekladou, salát ještě můžete doplnit například zakysanou smetanou či nastrouhaným čedarem.
Servírujeme s ještě teplými masovými kuličkami.
Nutriční hodnoty (100 g):
Masové kuličky:
Energetická hodnota: 220 kcal
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 1 g
Tuky: 19 g
Salát (100 g):
Energetická hodnota: 91 kcal
Bílkoviny: 1 g
Sacharidy: 3 g
Tuky: 8 g