Paštika z krůtích jater

Ingredience:
350 g krůtích jater
5 g česneku
1 cibule
80 g slaniny
2 cl (malý panák) koňaku
50 g másla
125 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
rozmarýn
tymián (čerstvý či sušený)
Postup:
Játra očistíme a nakrájíme na kostičky. Dále pokrájíme na kostičky cibuli, slaninu a na plátky česnek.
Na másle si zpěníme cibuli a slaninu a smažíme do lehkého zrůžovění, přidáme játra a orestujeme ze všech stran. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvý či sušený rozmarýn (1 plochá polévková lžíce) a tymián (půl lžíce). Přilijeme koňak a necháme odvařit alkohol.
Opečená játra rozmixujeme do hladka, pokud se nám nedaří hladké konzistence dosáhnout mixérem, můžeme ještě propasírovat přes sítko (směs nalijeme do sítka a stěrkou či vařečkou protlačíme).
Rozmixovanou hladkou směs vrátíme zpět do pánve. Dochutíme solí a pepřem, přidáme máslo a smetanu, důkladně rozmícháme a prohřejeme.
Paštikou naplníme dvě cca 150 ml nádobky. Paštiku necháme ztuhnout, poté ji přelijeme rozpuštěným máslem.
Můžeme dozdobit snítky rozmarýnu, či jako my rozvařenými brusinkami. Vše necháme důkladně ztuhnout. Paštika v lednici vydrží minimálně týden.
Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 223 kcal
Bílkoviny: 13 g
Sacharidy: 3 g
Tuky: 17 g