Tvarohový koláč s mákem

Tvarohový koláč s mákem

Ingredience na korpus:
80 g másla
80 g mandlové mouky
3 lžíce erythritolu
1 lžička xanthanové gumy
1 vejce
¼ lžičky soli

Ingredience na náplň:
500 g tvarohu
60 g erythritolu
citronová kůra a šťáva z citronu
3 velká vejce
30 g mletého máku

Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě, přidáme vejce, erythritol a sůl. Dobře zamícháme. Začneme přidávat mandlovou mouku. Těsto by mělo být lepivé, pokud je stále hodně řídké, přidáme ještě trochu mandlové mouky. Dáme alespoň na hodinu odpočinout do ledničky.

Těsto rozválíme na pečícím papíru a přesunout do pečící nebo koláčové formy s vyšším okrajem. Těsto by mělo pokrývat dno i okraje formy. Dno lehce propícháme vidličkou, aby při pečení mohla odcházet pára a těsto se nezvedalo. Dáme péci na ca 15 minut do trouby předehřáté na 160°C, poté vyndáme z trouby.

V mixéru rozmixujeme tvaroh, erythritolem citronovou šťávou i kůrou. Umixujeme do hladké hmoty a postupně přidáváme vejce. Nakonec vmícháme mletý mák. Vlijeme na předpečený a mírně vychladlý korpus.

Necháme minimálně 5 minut stát (kvůli bublinkám) a poté pečeme v troubě na 150°C asi 45 minut až hodinu.

Nepřepečte, hotový koláč poznáte, že když při poklepu z boku na formu se náplň stále hýbe jako želé.

Vypneme troubu a koláč necháme vychladnout v troubě a až teprve vychladlý krájíme (nejlépe druhý den).


Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 50 kcal
Bílkoviny: 11 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 17 g



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *