Hovězí steak s chřestem a nivovo-avokádovým dipem

Hovězí steak s chřestem a nivovo-avokádovým dipem

Ingredience:
200 g hovězího masa na steak
20 g másla
500 g chřestu
20 g oleje
sůl, pepř

holandská omáčka
1 žloutek
80 g másla
citronová šťáva
sůl, pepř

nivovo-avokádový dip
40 g modrého plísňového sýra typu Niva
100 g avokáda
30 g zakysané smetany

Postup:
Hovězí maso očistíme a osušíme. Na rozehřátou pánev nalijeme olej a na vysokou teplotu začneme opékat maso, aby se zatáhlo. Maso opečeme rovnoměrně ze všech stran přibližně 1 minutu po každé straně. Poté snížíme teplotu a na pánvi rozpustíme máslo, kterým maso začneme přelévat. Přibližně 2,5 minuty na každé straně. Pokud máme teploměr, zkontrolujeme teplotu masa, na úpravu médium by maso mělo mít kolem 55-60°C. Naše maso bylo upravené rare na teplotu 51°C. Maso osolíme a opepříme a zabalíme do alobalu aby se zatáhlo a při krájení z něj nevytekla šťáva.
Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a vložíme do mírně osolené vroucí vody. Vaříme pár minut, aby chřest zůstal stále trochu křupavý.
Holandskou omáčku připravíme pomocí tyčového mixéru. Z citronu si vymačkáme šťávu, máslo rozpustíme. Do vyšší nádoby dáme vejce s trochou citronové šťávy a začneme mixovat za pomalého přilévání rozpuštěného másla. Měl by se začít tvořit světlý žlutavý jemný krém. Holandskou omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Můžeme použít i jemnější bílý pepř, který také nebude v omáčce vidět.
Na nivovoavokádový dip nastrouháme sýr s modrou plísní, k němu přidáme avokádo a důkladně rozmačkáme vidličkou. Přidáme zakysanou smetanu a dobře rozmícháme. Dip nemusíme solit, protože plísňový sýr je sám o sobě slaný.


Energetická hodnota 100 g : steak s chřestem
Kalorická hodnota: 94 kcal
Bílkoviny: 7 g
Sacharidy: 4 g
Tuky: 5 g

Energetická hodnota 100 g : holandská omáčka
Kalorická hodnota: 563 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 2 g
Tuky: 60 g

Energetická hodnota 100 g : nivovo-avokádový dip
Kalorická hodnota: 241 kcal
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 4 g
Tuky: 23 g



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *