Chlebíček s karamelizovanými vlašskými ořechy

Chlebíček s karamelizovanými vlašskými ořechy

Ingredience:
Chlebíček
100 g mandlové mouky
30 g mouky ze zlatého lněného semínka
20 g proteinového prášku bez příchuti
1 lžička xanthanové gumy
¼ lžičky sušeného zázvoru
35 g erythritolu
15 g másla
2 vejce
½ lžičky soli
1 lžička kypřicího prášku na pečení
1 lžička jablečného octa
30 g kysané smetany
2 lžičky sušeného droždí
3 lžíce teplé vody
1 lžička medu (med slouží pouze jako aktivátor droždí. Kvasnice cukr spotřebují a přemění ho na oxid uhličitý)

Karamelizované vlašské ořechy
100 g vlašských ořechů
30 g másla
20 g eryhtritolu
70 ml smetany na šlehání
špetka soli

Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme teplou vodu a kysanou smetanu. Směs ohřejeme tak, aby byla vlažná, ne horká a ani ne moc studená. Přidáme lžičku medu, promícháme a přidáme sušené droždí. Přikryjeme a necháme asi 10 minut odstát.

Mezitím smícháme dohromady obě mouky, proteinový prášek, erythritol, xanthanovou gumu, kypřicí prášek do pečení, sůl a sušený zázvor.

Jakmile je droždí aktivované, přilijeme ho k směsi sypkých surovin, přidáme vejce, rozpuštěné, ne moc horké máslo a ocet.

Smícháme velmi dobře dohromady, všechny ingredience by měly být dobře prohnětené dohromady (my použily program na kynutí v pekárně). Těsto je lehce lepivé. Necháme asi hodinu kynout.

Mezitím si připravíme karamelizované vlašské ořechy. Do nepřilnavé pánve dáme máslo a mírnou teplotou ho rozpustíme. Přidáme erythritol, smetanu na šlehání a sůl, pomalu a opět na mírnou teplotu společně smícháme.

Všechny ingredience se musí dobře spojit, na velmi mírném plameni necháme probublávat asi 10 minut, až bude karamel hustý a lepkavý.

Do takto připraveného karamelu nasypeme vlašské ořechy a promícháme. U karamelu je důležité nemít velmi horkou pánev, jinak se může stát, že se oddělí máslo od zbytku hmoty.

Vykynuté těsto umístíme do formy na chlebíček. My použily silikonovou menší formu na chléb o rozměrech 20 x 10 cm od Tescomy. Necháme ještě chvíli kynout na teplém místě.

Přelijeme karamelizovanými ořechy a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 10 minut, poté zmírníme teplotu a pečeme dalších 20-25 minut, dokud není chlebíček upečený.
Po vychladnutí vyndáme z formy a nakrájíme.


Nutriční hodnoty (100 g):
Kalorická hodnota: 520 kcal
Bílkoviny: 18 g
Sacharidy: 9 g
Tuky: 51 g



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *