Glykemický index

Glykemický index (GI) je veličina, která nám udává jak rychle se zpracuje glukóza ze snědené potraviny do krevního řečiště. Jde vlastně o žebříček potravin obsahujících sacharidy a jak ovlivňují hladinu našeho krevního cukru. Jako referenční potravina se zde bere čistá glukóza, která má hodnotu 100. Potraviny, které mají vysoký glykemický index (nad 70) obsahují zejména jednoduché cukry, které nemá naše tělo práci zpracovat a tyto potraviny jsou rychle stráveny a metabolizovány. Jsou to potraviny jako například med, sladkosti, brambory, bílé pečivo, pivo nebo rýže. Takové potraviny způsobují velké výkyvy hladin krevního cukru (tzv. glykémie) a na to samozřejmě reagují i výkyvy v uvolňování inzulínu do krevního řečiště. Po konzumaci takovýchto potravin máme brzy hlad a chuť na sladké.

Naopak potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako jsou luštěniny, celozrnné pečivo, ovoce, mléčné výrobky nebo oříšky, obsahují složené cukry, které se odbourávají v těle postupně a způsobují jen velmi pozvolný nárůst glykémie a zvyšování insulinu v krvi, což má velmi pozitivní vliv na náš metabolismus.

Obecně platí, že pro naše tělo jsou nejmenší zátěží co nejnižší výkyvy jak hladiny krevního cukru, tak hladiny inzulínu. Pro diabetiky, prediabetiky, pacienty s rizikem kardiovaskulárních chorob a pacienty s metabolickým syndromem je proto nejlepší jíst potraviny s co nejnižším glykemickým indexem, které tyto výkyvy minimalizují.

Nízkosacharidové stravování obsahuje v podstatě pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože většina surovin obsahuje malé množství sacharidů a to ještě ve formě polysacharidů, tj. v jejich složené formě, která zaručuje pomalé odbourávání.

Při volnějším nízkosacharidovém režimu a občasném zařazení potravin, které nejsou striktně LC se tedy doporučuje jíst zejména potraviny s nízkým glykemickým indexem jako jsou luštěniny, kořenová zelenina, ovoce nebo celozrnné výrobky, které méně ovlivňují hladiny krevního cukru a mohou být pro naše tělo přínosem, protože obsahují velké množství různých minerálních látek a vitamínů.