Cuketový chlebík

Cuketový chlebík

Ingredience:
200 g vymačkané jemně nastrouhané cukety (cca 2 vetší kusy)
145 g mandlové mouky
80 g jemně mleté zlaté lněné mouky
35 g psyllia
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
1 lžička soli
85 g másla, rozpuštěného, vychladlého
2 lžičky jablečného octa
4 vejce
115 g kysané smetany

Postup:
Cuketu nastrouháme najemno, osolíme a přendáme v čisté utěrce do sítka nad větší mísu a necháme asi 20 minut okapat.

V míse smícháme mandlovou mouku, lněnou mouku, psyllium, kypřící prášek a sůl. V malém kastrůlku rozpustíme máslo a necháme vychladnout.

Do vychladlého másla vmícháme nejlépe elektrickým mixérem všechna vejce a ocet.

Vezmeme utěrku s cuketou a „vyždímeme“ co nejvíce vody. Konečná váha cuketové pevné hmoty, která zbude po vyždímání vody a kterou použijeme do receptu je 200 g.

K máslu s vejci a octem přidáme suchou směs, kysanou smetanu a cuketovou hmotu. Vše důkladně smícháme, buď ručně nebo elektrickým mixérem.

Troubu předehřejeme na 160°C. Formu na chléb vyložíme pečícím papírem. Nedávejte chlebík rovnou do formy, ale použijte pečící papír.

Přendejte cuketovou směs, uhlaďte a pečte 50 minut až povrch zezlátne a zapíchnutá špejle se nelepí. Nechte vychladnout na mřížce.


Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 300 kcal
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 25 g


Varianta:
Tento recept jsme také použily pro základ pro foccaciu. Připravily jsme dva klasické recepty a to s cherry rajčátky s oreganem a mořskou solí a potom s kombinací černých oliv, česneku a rozmarýnu. Obě verze byly skvělé, ideální na večeři se salátkem nebo jako svačina do práce. Lze také použít mnoho dalších dalších ingrediencí na obložení, jako třeba sýr s modrou plísní, parmezán a spoustu bylinek.