Melanzane alla parmigiana
Ingredience:
1 lilek
1 mozzarella
parmezán
Omáčka:
250 g pasírovaných rajčat (passata)
1 cibule
2 stroužky česneku
sušené oregano
sušená bazalka
pepř, sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme drobné kostičky a společně s rozdrceným česnekem, sušenou bazalkou a sušeným oreganem zvolna smažíme na pánvi na troše olivového oleje.
Asi po deseti minutách, když cibule zesklovatí a změkne a česnek se malinko zabarví, přidáme rajčatovou passatu, sůl a pepř.
Vaříme tak dlouho, až se ze směsi odpaří téměř všechna voda a stane z ní hustá kaše.
Lilky nakrájíme na kolečka, která osolíme a necháme asi deset minut odležet, až se začnou na povrchu lilků tvořit kapky vody. Lilky vložíme mezi kuchyňský papír a stlačením vysušíme přebytečnou vodu.
Rozehřejeme troubu na 200°C a lilky rozložíme na pečící papír a s trochou olivového oleje opečeme téměř do hněda.
Mozzarellu nakrájíme na kolečka. Poté vezmeme vždy kolečko lilku, pomažeme omáčkou, poklademe mozzarellou a postup opakujeme s třemi kolečky lilku.
Zakončíme mozzarellou, na kterou dáme trochu omáčky a posypeme parmezánem. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen lilek, mozzarellu a omáčku.
Dáme zapéct na 30 minut při 180°C. Dozdobíme hoblinkami parmezánu a čerstvou bazalkou.
Nutriční hodnoty (100 g):
Kalorická hodnota: 108 kcal
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 7,5 g