Ovocné tvarohové knedlíky
Ingredience:
250 g tučného tvarohu (nejlépe v alobalu)
2 vejce
1/2 lžičky xanthanové gumy
1 lžíce psyllia
40 g mandlové mouky
Postup:
Tučný tvaroh v misce rozšleháme se dvěma vejci do jemné konzistence. Vedle v misce promícháme všechny sypké suroviny – xantanovou gumu, psyllium a mandlovou mouku.
Sypké suroviny přimícháme do tvarohu a řádně promísíme. Těsto by mělo být vláčné a ne příliš řídké (záleží na velikosti vajec). Pokud je řidší, přisypeme ještě trochu mouky.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout.
Po hodině těsto rozdělíme nejdříve na polovinu a pak tvoříme knedlíky s požadovaným ovocem. Nejvhodnější je to, které obsahuje málo sacharidů – maliny, borůvky, jahody. My udělaly podzimní variantu se švestkami. Těsto vyjde přibližně na 16 ks knedlíků.
Lehce si namočíme ruce, v dlani si uděláme z těsta mističku, dáme ovoce a pečlivě zabalíme. Pokud se bude těsto lepit, použijeme opět trochu vody. Těsto s xantanovou gumou má po navlhčení tendence klouzat, tak s vodou šetříme. Knedlík by neměl mít praskliny, měl by být hladký, aby z něj nevytékala šťáva z ovoce. Ve vroucí vodě vaříme asi 15 minut.
Knedlíky můžeme libovolně posypat mákem, kokosem nebo vysokoprocentním kakaem. Polijeme máslem či zakysanou smetanou. Lze dosladit například erythritolem, který nám osobně chutná nejvíc.
Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 204 kcal
Bílkoviny: 14 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 16 g