Plněné kornoutky
Ingredience:
Těsto:
300 g sýru mozzarella
60 g krémového sýra (Lučina, Palouček, Philadelphia atd.)
160 g mandlové mouky
2 vejce
1 prášek do pečiva
Nivová pěna:
100 g plísňového sýra (Niva)
80 g pomazánkového másla
Lososová pěna:
75 g uzeného lososa
45 g smetana ke šlehání (33%)
Postup:
Mozzarellu nastrouháme do misky a přidáme krémový sýr. Vložíme na 1 minutu do mikrovlnky. Vyndáme, promícháme a znovu vložíme na 1 minutu do mikrovlnky. Vyjmeme a mícháme než se oba sýry zcela rozpustí a spojí.
Ihned přidáme mandlovou mouku, vejce a kypřící prášek. Velmi dobře promícháme. Pokud je těsto lepkavé, hněteme ho rukama do té doby než je pevné a téměř suché. Můžeme přidat i trochu mandlové mouky.
Těsto rozdělíme na několik kusů a z oddělujeme menší kousky, ze kterých na vále vytváříme dlouhé „provázky“ o průměr asi půl centimetru.
Z alobalu si vytvoříme malé kornoutky a provázky těsta obalujeme připravené alobalové kornoutky. Klademe na pekáč vyložený pečícím papírem. Pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky (tmavý nebo světlý sezam, lněné semínko).
Pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 20 minut dokud kornoutky nezezlátnou.
Vyjmeme z trouby, necháme mírně vychladnout, vytáhneme alobalový kornoutek (může použít znovu) a plníme krémem nebo pomazánkou dle naší volby.
Na nivovou pomazánku nastrouháme na jemném struhadle plísňový sýr typu niva a vymícháme s pomazánkovým máslem do krémové konzistence.
Uzeného lososa vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladké hmoty. Poté postupně přiléváme vychlazenou vysokoprocentní smetanu ke šlehání. Obě pěny nepotřebují sůl, protože ingredience jsou dost slané, ale můžete dodat pepř, česnek či jiné bylinky a koření.