Lněná mouka

Lněná mouka

Lněná mouka je vyráběna ze semínek lnu setého. Semena lnu jsou nejčastěji hnědá nebo zlatá a neliší se příliš ve svém nutričním složení. Semena obsahují omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny ze skupiny B a řadu minerálů, jako je vápník, hořčík, fosfor, zinek a železo.

Semínka lnu mají své využití při léčbě zácpy, zánětech žaludku či střev a jiných trávicích problémů. Lze používat nabobtnalá celá semínka naložená ve vodě, či naopak čerstvě rozemletá semínka.

Lněná semínka obsahují hodně tuků a lze z nich extrahovat lněný olej, který má prospěšný účinek na nemoc jater.

Lněnou mouku je lépe si namlít čerstvě ve výkonném mixéru, neboť namletá mouka má tendenci žluknout. Lněná mouka má trochu větší lepivost oproti například ořechovým moukám, a proto je vhodné s ní propojovat spíše drolivá těsta. Výtečně se hodí do slaného pečiva a sušenek.