Tortilla
Ingredience:
80 g mandlové mouky
40 g mouky ze zlatého lněného semínka
2 lžičky xanthanové gumy
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 lžičky jablečného octa
1 vejce
3 lžíce vody
Postup:
Všechny suché ingredience (mandlovou mouku, lněnou mouku, xanthanovou gumu, prášek na pečení a sůl) dáme do mixéru a společně dobře promícháme. Za stálého míchání přidáme jablečný ocet.
Přidáme vejce a vodu, z těsta se vytvoří těsto a mělo by v mixéru začít vytvářet kouli. Těsto by nemělo být řídké a mělo by být trochu lepkavé. Těsto vyndáme z mixéru, zabalíme to svačinové fólie a dáme minimálně na 30 minut do lednice.
Těsto rozkrájíme a vytvoříme kuličky (na cca 6 tortil). Kuličky vyválíme na tenkou placku. Čím tenčí se nám podaří, tím bude po upečení tortilla ohebnější.
Na dobře rozehřáté pánvi, opečeme na sucho tortilly po obou stranách. Celý proces trvá 20-30 vteřin po každé straně. Pokud bychom v této fázi tortilly přepekli, budou se později lámat.
Teplé tortilly dáme do igelitového sáčku nebo utěrky. Zapaří se a půjde s nimi lépe pracovat (později jdou také přihřát v mikrovlnné troubě).
Vybereme náplň podle chuti a plníme.
Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 361 kcal
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 27 g