Nízkosacharidová dieta (low-carb, low carb, LC) je skvělou volbou nejen jak zhubnout, ale i jak si dlouhodobě hmotnost udržet. Zbavení se nadváhy společně s nízkým příjmem sacharidů má navíc velmi pozitivní vliv na zdraví. Dlouhá léta jsme slýchali, že náš hlavní nepřítel je tuk. Studie s low-carb stravováním ale stále dokazují, že konzumace zdravých tuků, kvalitních proteinů a spousty zeleniny, která neobsahuje vysoké hladiny sacharidů je výtečný způsob, jak se poměrně rychle dostat do kondice a vyřešit některé zdravotní problémy.
Low-carb není dieta, ale styl stravování. Anglické slovo „diet“ znamená hlavně slovo „stravování“. Nechceme tedy o low-carb mluvit jako o dietě. Tento způsob stravování pochází už z 19. století a za mnoho desítek let přešel do mnoha forem různých diet. Bez ohledu na název je společným znakem snížený příjem sacharidů, optimální příjem bílkovin a vyšší příjem tuků. Nízkosacharidové stravování pomáhá mnoha lidem snížit a udržet si svoji hmotnost a zmírnit rizika metabolického syndromu, jako je kumulace tělesného tuku v dutině břišní, vysoký krevní tlak, vysoké hladiny triacylglycerolů a cholesterolu v krvi a zvýšená hladina glukózy vedoucí k diabetu 2. typu.
Přeměna tukových zásob na energii se děje na základě biochemických procesů. Při běžné stravě je doporučovaný poměr živin asi 55 % sacharidů, 25 % bílkovin a 20 % tuků. U low-carb stravy se mění poměr sacharidů a tuků ve prospěch tuků, kterých je asi 65-70 % oproti pouze 5-10 % sacharidů, 25 % bílkovin by měl zůstat zachován.
Princip spočívá v tom, že při normálním příjmu cukrů nemá tělo žádný důvod spotřebovávat tukové zásoby, neboť sacharidy jsou nejjednodušší zdroj energie a čím jednodušší sacharidy (jako je řepný či třtinový cukr), tím snadnější má tělo „práci“ při získání potřebné energie. Když výrazně omezíme příjem sacharidů, tělo si jako zdroj energie zvolí nejdříve tuky ze stravy a později sáhne do vlastních tukových zásob, které byly pro tento účel původně vytvořeny. Proces, kterým tělo rozkládá tuky se nazývá lipolýza.
Podle vědeckých studií má nejlepší výsledky na rychlý úbytek hmotnosti ketogenní dieta oproti nízkosacharidovému nebo nízkokalorickému stravování. Při ketogenní dietě ale jde o tak dramatické navýšení tuků a snížení sacharidů, že může přinášet určitá zdravotní rizika a proto tento styl nedoporučujeme bez konzultace se svým lékařem. Zároveň z dlouhodobého hlediska je pro většinu lidí ketogenní strava neudržitelná.
Benefitem low-carb stravování je kontrola krevního cukru, a proto je toto stravování nesmírně vhodné pro prediabetiky, diabetiky 2. typu nebo lidi trpící metabolickým syndromem. V mnoha případech se také při LC stravování zlepšuje naše koncentrace a mentální výkon, kdy absence výkyvů krevního cukru a také zvýšený příjem mastných kyselin může zlepšovat mozkovou funkci. Skvělým vedlejším efektem je zvýšená energie a normalizování pocitu hladu. Nízkosacharidová strava se používá jako jedna z terapií při léčbě epilepsie a jiných onemocnění mozku, poslední dobou se dokonce experimentuje s nízkosacharidovým stravováním i při léčbě Alzheimerovy choroby. Pozitivní efekt má nízkosacharidové stravování také na akné.
Na této stránce najdete chutné a vyzkoušené recepty dodržující principy nízkosacharidového (low-carb) stravování.