Xylitol

Xylitol

Xylitol patří mezi alkoholové cukry se vzorcem C5H12O5. Přirozeně se nachází v malém množství například ve švestkách, malinách, jahodách, květáku či dýni. Jeho název pochází z řečtiny (xyl = dřevo, itol = alkoholový cukr), z toho důvodu je také známý pod názvem dřevný či březový cukr.

Xylitol má antibakteriální účinky proti bakterii Streptococcus, snižuje zubní plak a působí preventivně proti zubnímu kazu. Pro člověka není škodlivý, jeho vyšší dávky však mohou způsobit mírné zažívací potíže, průjem či nadýmání. Jeho kalorická hodnota je 2,4 kalorií v jednom gramu.

Xylitol je používán v potravním průmyslu jako náhrada běžného cukru, nejčastěji do zubních past, žvýkaček, sladkostí. V domácnostech je jeho využití stále poměrně minoritní.

V těle je xylitol z velké části absorbován ve střevech a metabolizován v játrech. Má zanedbatelný vliv na zvyšování hladiny glukózy, protože je metabolizován nezávisle na inzulínu.

Xylitol má stejně jako erythritol, chladivý účinek, který je srovnáván s chladivými účinky mentolu. Z alkoholových cukrů je jeho chladivý efekt nejsilnější.

Důležitou informací je v neposlední řadě vysoká škodlivost pro psy, kterým způsobuje snížení hladiny krevního cukru (hypoglykémii) proto rozhodně nikdy nekrmte své mazlíčky potravinami obsahujícími xylitol.