Cuketový koláč

Cuketový koláč

Ingredience:
Těsto:
100 g mandlové mouky
40 g kokosové mouky
1/2 lžičky xanthanové gumy
1/4 lžičky soli
100 g másla
55 g smetanového sýra (Lučina, Žervé)
1 vejce
2 lžíce jablečného octa

Náplň:
250 g sýru ricotta
50 g nastrouhaného parmezánu
mletý pepř, sůl
1 stroužek česneku
2 cukety ( v našem případě jedna zelená a druhá žlutá)

Postup:
Do mixéru dáme mandlovou a kokosovou mouku, xanthanovou gumu, sůl a několikrát promixujeme, aby se směs promíchala.

Přidáme máslo a smetanový sýr a opět na několik sekund spustíme mixér, až se vytvoří malé hrudky. Přidáme vejce a ocet a mícháme až se směs spojí dohromady.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut až hodinu do lednice (vydrží ale až dva až tři dny).

Cuketu nakrájíme na tenké plátky, které prosolíme a dáme na 20 minut okapat na sítko. Později z cuket jemně vymačkáme přebytečnou vodu.

Vytvoříme si koláčovou náplň. Smícháme ricottu s parmezánem, směs osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.

Těsto vyndáme z lednice a mezi dvěma pečícími papíry rozválíme na placku. Pokud by se těsto lepilo, je možné pečící papír potřít nebo postříkat olejem.

Těsto přesuneme do koláčové formy, přikryjeme pečícím papírem, posypeme hrachem nebo fazolemi a dáme na 15 minut péct při 200°C. Poté odstraníme pečící papír s luštěninou, snížíme teplotu při 190°C a necháme v troubě 7-10 minut až těsto začne hnědnout. Poté formu vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout.

Ricottovo-parmezánovou směs nandáme na dno koláče, a začneme spirálovitě pokládat cuketu od středu koláče, přičemž střídáme žlutou a zelenou, aby koláč vypadal efektně.

Na závěr můžeme koláč potřít vajíčkem nebo posypat nadrcenými oříšky (pistácie, kešu, mandle).

Koláč pečeme v troubě při 190°C asi 45 minut.


Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 265 kcal
Bílkoviny: 9 g
Sacharidy: 4 g
Tuky: 22 g