Semínkový chléb
Ingredience:
100 g mletého zlatého lněného semínka
40 g mletého hnědého semínka
30 g slunečnicové mouky
30 g dýňové mouky
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
50 g rozdrcených vlašských ořechů
15 g psyllia
1 prášek do pečiva
1 lžička mletého kmínu
150 g řeckého jogurtu
50 g smetanového sýra
25 ml oleje
4 vejce
1 lžička soli
Postup:
Nejdříve smícháme v misce všechny suché ingredience. Semínka najemno umeleme, nebo rozdrtíme v mixéru, popřípadě mlýnku na kávu. Je dobré pomlít společně se semínky i psyllium, aby nebylo vločkovité.
V druhé misce rozkvedláme vejce s olejem, jogurtem a smetanovým sýrem do hladké hmoty. Směsi spojíme, mělo by vzniknout hutnější směs, kterou necháme asi 10 minut odpočívat.
Těsto poté znovu promícháme a buď vytvarujeme bochníček, který dáme na pečící papír nebo dáme směs do pečícím papírem vyložené formy na chléb.
Pečeme na 160 °C asi 45-50 minut, dokud se špejle zapíchnutá do chleba nelepí.
Chléb po upečení necháme odpočívat a můžeme krájet.
Pozn: Suché ingredience (mouka i složení semínek) jsou poměrně variabilní a dá se zaměňovat podle libosti a chuti. My dáváme nejvíce zlatého lněného semínka, protože chléb není potom tak tmavý. Je ale dobré zachovat poměr 200 g mletých a 150 g celých semínek.
Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 315 kcal
Bílkoviny: 16 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 25 g
Varianta:
Vyrobte si ze semínkového chleba krekry! Chlebík nakrájejte na tenké plátky, dejte na plech s pečícím papírem (nebo do sušičky na ovoce) a pečte do křupava. Nechte vychladnout a krekry jsou na světě.