Musaka
Ingredience:
1 větší lilek
1-2 středně velké cukety
1 cibule
500 g mletého jehněčího masa
1 stroužek česneku
1 plechovka loupaných nasekaných rajčat
4 lžíce olivového oleje
strouhaná mozzarella (1-2 balení)
50 g parmazánu
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžíce mleté sladké papriky
muškátový oříšek
pepř, sůl
Postup:
Lilek a cuketu nakrájíme na cca 4-5 mm kolečka, osolíme a necháme na papírové utěrce pustit přebytečnou vodu.
Cibuli nakrájíme najemno a opečeme na olivovém oleji do sklovata. Poté přidáme mleté jehněčí maso a dál opékáme. Přidáme plechovku loupaných nakrájených rajčat, dochutíme solí, pepřem, skořicí, sladkou paprikou a mletým muškátovým oříškem.
Necháme dusit do změknutí, můžeme případně lehce podlít vodou. Na závěr prolisujeme stroužek česneku.
Na suché pánvi orestujeme osušené plátky lilku a cukety, než se začnou dělat hnědé puchýřky.
Do pekáčku nalijeme trochu olivového oleje a vymažeme jej. Začneme skládat plátky lilku, masovou směs, trochu nastrouhané mozzarelly, cuketu, masovou směs, mozzarellu až navršíme celý pekáček. Končíme masovou směsí posypanou mozzarellou smíchanou s parmazánem.
Musaku dáme zapéct při 180°C dozlatova.
Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 88 kcal
Bílkoviny: 6 g
Sacharidy: 3 g
Tuky: 5 g