Zelňačka
Ingredience:
150 g cibule (1 větší)
4 lžíce oleje
500 g kysaného zelí
1 bobkový list
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička soli
pepř
300 g dobré klobásy
250 ml smetany na šlehání
Postup:
Zelí scedíme, a pokud je hodně kyselé, tak i propláchneme. Necháme na cedníku okapat. Poté pokrájíme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a drcený kmín. Cibuli zesklovatíme nebo orestujeme dozlatova, neděláme ji až dohněda. Poté přidáme vodu nebo vývar (asi 2 litry) a přidáme pokrájené zelí. Přidáme bobkový list a trochu soli. Vaříme do změknutí zelí.
Mezitím nakrájíme klobásu na kolečka nebo půlkolečka na tuku ji osmažíme na pánvi.
Když je zelí měkké, dochutíme polévku solí, pepřem, přidáme osmaženou klobásu, a když už se polévka nevaří, přidáme smetanu na šlehání. Můžeme podávat s petrželkou a popřípadě jste-li milovníci šlehačky ještě s našlehanou šlehačkou.
Nutriční hodnoty (100 g):
Energetická hodnota: 58 kcal
Bílkoviny: 2 g
Sacharidy: 2 g
Tuky: 6 g