Kuřecí enchiladas

Kuřecí enchiladas

Ingredience:
Omáčka enchilada
250 ml kuřecího vývaru 100 g rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky římského kmínu
1 stroužek česneku nebo ½ lžičky sušeného česneku
½ menší cibule nebo ½ lžičky sušené cibule
¼ lžičky chilli koření pepř
sůl

Náplň
300 g kuřecích prsou
2 lžíce olivového oleje
1 cibule (asi 100 g) koření Fajita (můžete koupit hotovou kořenící směs nebo si můžete umíchat vlastní fajita kořenící směs, kterou najdete v naší kuchařce)
pepř
sůl

Tortilly (návod jsme publikovaly už dříve, zde je zopakovaný)
80 g mandlové mouky
40 g mouky ze zlatého lněného semínka
2 lžičky xanthanové gumy
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
2 lžičky jablečného octa 1 vejce, rozkvedlané
3 lžíce vody

dále 100 g sýru typu eidam
petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup:
Omáčka enchilada
Na pánvičce na oleji osmažíme doměkka nadrobno nakrájenou cibulku a utřený česnek, přidáme římský kmín a chilli koření. Asi minutu smažíme a poté přidáme rajčatové pyré. Opět jednu až dvě minuty smažíme spolu s cibulí a kořením. Přidáme vývar. Zmírníme oheň a necháme probublávat asi 10 až 15 minut.

Náplň
Kuřecí prsa jemně osolíme a opepříme a obalíme v kořenící směsi fajita. Poté zakápneme lžící olivového oleje a zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby. Po asi 25 minutách vyndáme, necháme vychladnout a poté vidličkou roztrháme na jednotlivá vlákna.

Na lžíci oleje osmažíme doměkka drobně nakrájenou cibuli a přidáme natrhané kuře. Přidáme polovinu enchilada omáčky, dobře promícháme a dáme stranou.

Tortilly
Všechny suché ingredience (mandlovou mouku, lněnou mouku, xanthanovou gumu, prášek na pečení a sůl) dáme do mixéru a společně mixujeme. Za stálého mixování přidáme jablečný ocet.

Přidáme vejce a vodu, z těsta se vytvoří těsto a mělo by v mixéru začít vytvářet kouli. Těsto by nemělo být řídké a mělo by být trochu lepkavé.

Těsto vyndáme z mixéru, zabalíme to svačinové fólie a dáme minimálně na 30 minut do lednice. Těsto rozkrájíme a vytvoříme kuličky (na cca 6 tortill). Kuličky vyválíme na tenkou placku. Čím tenčí se nám podaří, tím bude po upečení tortilla ohebnější.

Na dobře rozehřáté pánvi, opečeme na sucho tortilly po obou stranách. Celý proces trvá ca 20-30 vteřin po každé straně. Pokud bychom v této fázi tortilly přepekly, budou se později lámat. Teplé tortilly dáme do igelitového sáčku nebo utěrky. Zapaří se a půjde s nimi lépe pracovat (později jdou také přihřát v mikrovlnné troubě).

Enchilada dohotovíme tak, že naplníme tortilly kuřecí směsí, posypeme trochou sýra a zabalíme. Naskládáme do pekáčku a navrch tortill navrstvíme zbytek enchilada omačky a posypeme zbylým sýrem.

Zapečeme v troubě při 180 °C asi 10-15 minut. Podáváme posypané petrželkou či koriandrem.

Jako alternativu můžete udělat náplň a enchilada omáčku a naplnit jimi plátky cukety nebo lilku a zapéct se sýrem.


Nutriční hodnoty (100 g) Tortilly
Energetická hodnota: 361 kcal
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 27 g

Nutriční hodnoty (100 g) Náplň a omáčka
Energetická hodnota: 120 kcal
Bílkoviny: 11 g
Sacharidy: 3 g
Tuky: 7 g