Koláč se žampiony a sýrem s modrou plísní

Koláč se žampiony a sýrem s modrou plísní

Ingredience:
Těsto:

200 g mandlové mouky
40 g zlatého lněného semínka
1 lžíce psyllia
1 vejce
45 g másla
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
¼ lžičky soli

Náplň:
30 g másla
2 stroužky česneku
200 g anglické slaniny
250 g žampionů
125 ml smetany ke šlehání
100 g sýra s modrou plísní
4 vejce
50 g jarní cibulky

Postup:
Ve výkonném mixéru si rozemeleme najemno zlaté lněné semínko. V misce smícháme mandlovou a lněnou mouku, přidáme psyllium, kypřicí prášek do pečiva, vejce a změklé máslo. Vypracujeme tvárné těsto, které vložíme do vymazané koláčové formy. Těsto promícháme vidličkou a pečeme při 180 °C asi 10 minut, aby těsto zezlátlo.

Česnek si nakrájíme na tenké plátky a jarní cibulku na kolečka. Žampiony pokrájíme na čtvrtiny, pokud jsou větší tak na šest až osm dílů. Na pánvi rozpustíme máslo a dozlatova osmažíme česnek a jarní cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a žampiony a opékáme do změknutí. V misce si rozšleháme vejce spolu se smetanou a nastrouhaným sýrem s modrou plísní.

Na předpečený korpus vlijeme směs s vejci a poté rovnoměrně rozprostřeme směs se žampiony. Pečeme při 180°C po dobu 20-30 minut dozlatova.


Nutriční hodnoty (100 g):
Kalorická hodnota: 288 kcal
Bílkoviny: 11 g
Sacharidy: 4 g
Tuky: 26 g