Low carb hovězí burger

Low carb hovězí burger

Ingredience:
Burgry:
600 g mletého hovězího masa
půl šálku hovězího vývaru
1 menší cibule, nakrájená na velmi drobno
2 lžíce worcestrové omáčky
čerstvě mletý pepř

Bulky:
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžička cukru (je potřeba pro aktivaci droždí, všechen ale spotřebuje droždí a přemění na oxid uhličitý)
60 ml teplé vody
80 g mandlové mouky
40 g mouky ze zatého lněného semínka
10 g proteinového prášku
10 g psyllia
1 lžička xanthanové gumy
1 lžička prášku na pečení
1 menší vejce
1 bílek
30 g másla
1 lžička vinného octa
30 g zakysané smetany
1 lžička soli

Hamburgerová omáčka:
4 lžíce majonézy
2 lžíce kečupu
1 lžíce hořčice
Dále listy salátu, nakrájená rajčata na kolečka, slaninu, plátkový sýr podle chuti a kyselou okurku

Postup:
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, worchestrovou omáčku, čerstvě mletý pepř a přidáváme hovězí vývar do té doby, až se maso nerozpadá a dá se dobře formovat. Vytvoříme vlhkýma rukama čtyři bochánky, spíš větší – smrsknou se při grilování. Necháme odpočinout a poté grilujeme.

Na bulky si nejdříve aktivujeme sušené droždí. Nalijeme do misky teplou vodu, přidáme lžičku cukru a přisypeme droždí. Necháme odležet asi 10 minut. V míse smícháme obě mouky, proteinový prášek, psyllium, xanthanovou gumu, prášek do pečení a sůl.

Jakmile je droždí aktivované přidáme vejce a vaječný bílek, rozpuštěné máslo (ne horké) a ocet. Dobře rozmixujeme, poté přidáme směs suchých ingrediencí a kysanou smetanu. Rychle a dobře promícháme. Rozdělíme na 4 porce. Vlhkýma rukama vytvoříme bulky, které umístíme na pečicí papír na plech.

Necháme kynout v teple (někdy dáme troubu na 30°C) minimálně hodinu. Poté pečeme při 170°C asi 30 minut dokud bulky nebudou hnědé.

Všechny ingredience na hamburgerovou omáčku smícháme dohromady. Může se přidat cibule nebo worcester, cukr, sůl, čerstvě mletý pepř, ocet, jalapenos….podle chuti.

Opečeme maso a slaninu. Bulky rozřízneme a dáme opékat také. Když je maso téměř hotové položíme na něj sýr a necháme ho lehce roztéct. Když jsou bulky teplé, vezmeme spodní díl, pomažeme hamburgerovou omáčkou, na omáčku list salátu, maso se sýrem, rajče, slaninu a okurku, opět pokapeme hamburgerovou omáčku a přiklopíme horním dílem bulky. Propíchneme špejlí a můžeme podávat.