Pho bo polévka
Ingredience:
Vývar:
1 kg hovězích morkových kostí
700 g hovězího masa (zadní)
300 g cibule (3-4 kusy)
1 palička česneku
50 g zázvoru
3 ks badyánu
2 ks celé skořice
4 g celého pepře
1,5 lžíce soli
2 lžíce rybí omáčky
2 L vody
Dozdobení:
hovězí maso na steak
konjakové nudle
mungo výhonky
čerstvý koriandr
jalapeno
thaiská bazalka
limeta
hoisin omáčka
sriracha omáčka
Postup:
Do studené vody vložíme omyté morkové kosti a prudce vaříme po dobu 10 minut. Tento krok slouží k odstranění nečistot z kostí. Vodu vylijeme a morkové kosti omyjeme pod tekoucí vodou.
Rozehřejeme si troubu na 230°C s režimem grilování. Očištěné kosti rozložíme na plech. Přidáme napůl rozkrojenou cibuli, česnek a zázvor a necháme zapékat než je povrch ingrediencí tmavě hnědý, přibližně 5-10 min.
Na rozehřáté pánvi necháme na středním stupni ohřevu rozvonět badyán, skořici a pepř po dobu 5 minut.Do velkého hrnce vložíme opečené kosti, cibuli, česnek, zázvor a koření. Přidáme hovězí maso a sůl a celé zalijeme studenou vodou (asi 2-3 litry). Necháme mírně vařit po dobu 2-3 hodin.
Po této době vyzkoušíme, zda je hovězí maso měkké a pokud ano, vyndáme jej. Vývar dále volně vaříme ještě 3-4 hodiny.
Hotový vývar slijeme přes jemné sítko a dle chuti přidáme rybí omáčku. Na servírování si připravíme nasekané čerstvé bylinky, najemno nakrájenou papričku jalapeno, na čtvrtiny nakrájenou limetu a mungo výhonky.
Konjakové nudle uvaříme dle návodu na obalu. Nakrájíme na tenké plátky hovězí steakové maso. My jsme využily i uvařené hovězí a přidaly jsme jej do polévky.
Do misky si připravíme dle chuti veškeré ingredience – nudle, steak i uvařené hovězí maso, mungo výhonky, bylinky, jalapeno a zalijeme vroucím vývarem. Dochutíme šťávou z limetky, hoisin omáčkou či srirachou.