Domácí ricotta
Ingredience:
2 l čerstvého plnotučného mléka
200 ml bílého octa (může být i bílý vinný ocet)
citronová kůra
muškátový oříšek
sůl
Postup:
Mléko osolíme dle chuti (dosolit pak můžete i hotovou ricottu) a zahříváme v kastrůlku do varu. V momentě kdy má mléko tendence vzkypět vlijeme bílý ocet a rychle zamícháme.
Vypneme plotýnku a necháme odstát asi 2 minuty. Během této doby se začne mléko srážet. Směs přefiltrujeme přes plátýnko nebo čistou utěrku.
Ochutíme citronovou kůrou, nastrouhaným muškátovým oříškem a případně ještě dosolíme. Do ricotty můžeme přidat dle chuti i nasekané čerstvé bylinky.
Nutriční hodnoty (100 g):
Kalorická hodnota: 178 kcal
Bílkoviny: 11 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 13 g