Malfatti s ricottou a špenátem

Malfatti s ricottou a špenátem

Ingredience:
½ menší cibule
2 lžíce másla
100 g listového špenátu
200 g ricotty
1 vejce
50 g parmazánu
1 lžička xanthanové gumy
50 g mandlové mouky
1 lžíce smetany na šlehání
sůl, pepř, trochu muškátového oříšku

Omáčka
½ cibule
1 stroužek česneku
400 g rajčatové passaty nebo rajčat v konzervě
olivový olej
dále pak čerstvá bazalka a strouhaný parmazán

Postup:
Na másle osmahneme cibuli jen do změknutí. Přidáme špenátové listy a asi pět minut dusíme než listy pustí téměř všechnu vodu. Osolíme, opepříme, ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a lžící smetany. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme ricottu (bez vody), parmazán a vejce. Vychladlý špenát ještě důkladně vymačkáme a nakrájíme na malé kousky, které přidáme k ricottové směsi. Dobře promícháme. Smícháme mandlovou mouku s xanthanovou gumou a postupně zamícháváme do směsi. Dochutíme solí a pepřem.

Měli bychom dostat soudržné těsto, které by ale nemělo být tuhé. Z těsta rukama nebo dvěma lžícemi vytvoříme malfatti, podélné „nočky“, umístíme je na tác a dáme alespoň na dvě hodiny odpočívat do lednice. Mezitím si připravte omáčku.

Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek opečte na olivovém oleji do změknutí. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a vaříme za občasného míchání 20-30 minut až omáčka dostatečně zhoustne.

Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme jí a opatrně do ní přidáváme malfatti. Vaříme je cca 3-4 minuty, neměly by být uvnitř příliš měkké. Podáme okamžitě s rajčatovou omáčkou, s natrhanou bazalkou a posypané parmazánem.


Nutriční hodnoty (100 g):
Kalorická hodnota: 150 kcal
Bílkoviny: 7
gSacharidy: 6 g
Tuky: 11 g