Košíčky s mandlemi a brusinkami

Košíčky s mandlemi a brusinkami

Ingredience:
Těsto:
100 g kešu mouky
20 g kokosové mouky
50 g másla
20 g moučkového xylitolu či erythritolu
1 žloutek
1/4 prášku do pečiva
1/2 lžičky xanthanové gumy
1/4 lžičky želatiny

Mandlová směs do košíčků:
100 g nasekaných mandlí
50 g nasekaných brusinek
100 ml smetany ke šlehání
20 g moučkového xylitolu

Postup:
Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. Smícháme suché ingredience – kešu a kokosovou mouku, sladidlo, prášek do pečiva, želatinu a xantanovou gumu. Pečlivě promícháme, poté přidáme žloutek a změklé máslo. Vše rychle propojíme, těsto má tendence se trochu lepit. Zabalíme ho do sáčku a necháme odpočinout v lednici, alespoň dvě hodiny, nebo přes noc.

Těsto si rozdělíme na čtyři části a ty nakrájíme na stejné kousky, aby se nám vešly do formiček na košíčky. Formičky nijak nevysypáváme ani nevymazáváme a těsto do nich vytvarujeme. Těsto ve formičkách trochu nakyne, proto je lepší dělat ho tenké. Pečeme na 180°C dozlatova.

Před vyklápěním nechte košíčky vychladnout, vyklápění jde hladce a košíčky se nedrobí, přesto je potřeba vyklápět opatrně.

Na mírném plameni zahřejeme smetanu ke šlehání s moučkovým xylitolem, směs hlídáme a pravidelně mícháme. Svaříme až do konzistence kondenzovaného mléka. V tuto chvíli odstavíme z ohřevu, přimícháme mandle a brusinky a ještě teplou směsí plníme košíčky.