Košíčky s hermelínem a brusinkami
Ingredience:
Těsto (těsto je stejné, jaké používáme na tortilly):
80 g mandlové mouky
40 g mouky ze zlatého lněného semínka
2 lžičky xanthanové gumy
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
¼ lžičky soli
2 lžičky jablečného octa
1 vejce
3 lžíce vody
Hermelínová náplň:
1 hermelín (120 g)
50 ml smetany ke šlehání
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
¼ lžičky mletého rozmarýnu
jedna větvička čerstvého rozmarýnu
Brusinková omáčka:
100 g brusinek
25 g erythritolu
2 lžíce vody
Postup:
Těsto:
Všechny suché ingredience (mandlovou mouku, lněnou mouku, xanthanovou gumu, prášek na pečení a sůl) dáme do mixéru a společně dobře promixujeme. Za stálého míchání přidáme jablečný ocet, rozkvedlané vejce a vodu. Ze směsi se v mixéru po chvíli začne vytvářet koule. Těsto by nemělo být řídké a mělo by být trochu lepkavé.
Těsto vyndáme z mixéru, zabalíme to svačinové fólie a dáme minimálně na 30 minut do lednice. Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka tak velká, aby se nám vešla do formy na muffiny a přitom okraj těsta mírně přečníval nad okraj formiček. Naplníme formičky těstem.
Náplň:
Hermelín nakrájíme na drobné kostičky, dáme do misky, přidáme smetanu ke šlehání, mletý rozmarýn čerstvý rozmarýn nasekaný na menší kousky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Smícháme vidličkou, lehce pomačkáme hermelín ve smetaně a lžicí naplníme košíčky z těsta ve formičkách.
Na brusinkovou omáčku smícháme brusinky s erythritolem, přidáme 1-2 lžíci vody a přivedeme k varu. Jakmile se brusinky začnou vařit, zmírníme plamen a necháme odvařit většinu vody. Brusinky pomačkáme a svaříme na konzistenci „marmelády“. Brusinkovou omáčku dáme na hermelínovou směs v košíčkách a dáme péci na 180 °C na přibližně 20-25 minut.
Nutriční hodnoty (100 g) těsto:
Kalorická hodnota: 361 kcal
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 27 g
Nutriční hodnoty (100 g) hermelínová náplň:
Kalorická hodnota: 386 kcal
Bílkoviny: 13 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 36 g
Nutriční hodnoty (100 g) brusinková omáčka:
Kalorická hodnota: 55 kcal
Bílkoviny: 1 g
Sacharidy: 12 g
Tuky: 1 g