Enchilada košíčky
Ingredience:
Těsto (těsto je stejné, jaké používáme na tortilly):
80 g mandlové mouky
40 g mouky ze zlatého lněného semínka
2 lžičky xanthanové gumy
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
¼ lžičky soli
2 lžičky jablečného octa
1 vejce
3 lžíce vody
Náplň:
300 g mletého kuřecího nebo krůtího masa
fajita koření (buď si připravte vlastní směs koření podle naší kuchařky nebo použijte hotovou kupovanou)
sůl
pepř
Salsa:
2 rajčata (jen pevné části, bez jadýrek)
1/2 cibule
jarní cibulka
malá chilli paprička nebo vločkové chilli koření citronová šťáva
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Všechny suché ingredience (mandlovou mouku, lněnou mouku, xanthanovou gumu, prášek na pečení a sůl) dáme do mixéru a společně dobře promixujeme.
Za stálého míchání přidáme jablečný ocet, rozkvedlané vejce a vodu. Ze směsi se v mixéru po chvíli začne vytvářet koule. Těsto by nemělo být řídké a mělo by být trochu lepkavé.
Těsto vyndáme z mixéru, zabalíme to svačinové fólie a dáme minimálně na 30 minut do lednice. Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka tak velká, aby se nám vešla do formy na muffiny a přitom okraj těsta mírně přečníval nad okraj formiček. Naplníme formičky těstem.
Mleté maso dobře smícháme s kořením, osolíme, opepříme podle chuti a dáme do misky alespoň na 30 minut odležet.
Mezitím si připravíme salsu. Rajčata a cibuli nakrájíme na velmi malé kostičky a dáme do mísy. Jarní cibulku nasekáme nadrobno a přidáme k rajčatům s cibulí. Poté přimícháme chilli (jestliže použijeme čerstvou chilli papričku, také nakrájíme nadrobno), sůl a pepř. Na závěr dochutíme trochou citronové šťávy a olivového oleje. Vše společně dobře přimícháme a dáme stranou.
Mletým ochuceným masem naplníme těstové košíčky a vršek uhladíme. Na masovou směs dáme jednu nebo dvě lžíce salsy a dáme společně zapéct na 30 minut na 180°C.
Varianta: Kdo má rád, může navrch dát zapéct sýr.
Nutriční hodnoty (100 g) těsto:
Kalorická hodnota: 361 kcal
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 27 g
Nutriční hodnoty (100 g) náplň se salsou:
Kalorická hodnota: 97 kcal
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 3 g
Tuky: 5 g